,

De belangrijkste tool voor elke Scrum Master

Mooi om te zien dat je interesse gewekt is! De Scrum Master heeft namelijk de belangrijke taak om de flow goed in het team te krijgen en te houden. Scrum zelf benoemt hierbij geen specifieke tools, maar die zijn er wel. Wat denk jij dat de nuttigste tool is voor een Scrum Master?

……..Inderdaad: krachtige vragen stellen!

Dit heeft twee redenen:

 • In Agile teams gaan we er vanuit dat de gecombineerde denkkracht en creativiteit van de teamleden altijd groter is dan van het individu en hier geloof ik heilig in.
 • Zelforganiserende teams ontstaan niet doordat 1 iemand continu richting geeft aan de denkrichting en ze telkens één kant op stuurt. Hoe vaker we samen de koers bepalen als team hoe beter we hierin worden en hoe meer eigenaarschap we zullen nemen.

Als we ervan uitgaan dat we het team en het teamlid verder helpen door hem/haar zelf na te laten denken over de uitdaging, dan hebben we een mooi uitgangspunt om als Scrum Master mooie open vragen te stellen. Als Scrum Master is het belangrijk om veel open vragen te gebruiken omdat die je teamleden zullen activeren om zelf na te denken en keuzes te maken. Gesloten vragen werken daarentegen minder effectief, daarom is het goed om heel even stil te staan bij het verschil tussen open en gesloten vragen.

Een veel gebruikte gesloten vraag is bijvoorbeeld: Is iedereen het hiermee eens? Je wordt hiermee uitgenodigd om “ja” of “nee” te antwoorden. In een open vraag daarentegen zal je altijd uitgedaagd worden om zelf je gedachten te ordenen en een antwoord daaruit te formuleren. De vraag die je op dit moment zou kunnen stellen is bijvoorbeeld “Wat is hierin voor jou de grootste uitdaging?”

In “The Coaching Habit van Michael Bungay Stanier”, een aanrader voor iedereen die meer wil lezen over coaching, kwam ik een aantal mooie vragen tegen. Hieronder enkele van mijn favoriete vragen die ik zelf vaak gebruik als Scrum Master of als Agile coach.

 

Wat is de echte uitdaging hier voor jou?
Deze vraag kan je bijvoorbeeld gebruiken als er zich een probleem voordoet, alleen je wil duidelijkere krijgen wat de uitdaging is en ook specifiek waarom dit voor je gesprekspartner een uitdaging is.

Wat was het meest nuttige voor jou?
Deze kan je bijvoorbeeld gebruiken na een meeting met het team of na een 1-op-1 gesprek. Zelfs in de meeste zinloze discussie is er altijd 1 punt dat het nuttigste is.

Hoe kan ik je helpen?
De vraag voor elke Scrum Master. Hij lijkt heel eenvoudig, maar deze vraag stellen betekent niet dat je meteen op het eerste probleem duikt wat aangegeven wordt. Het is een uitnodiging voor de ander om na te denken hoe deze persoon geholpen kan en wil worden en hoe jij als Scrum Master of coach hieraan kan bijdragen.

Wat heb je tot nu toe geprobeerd?
Als jij als Scrum Master gezien wordt als de probleemoplosser is dit een hele sterke om je teamlid na te laten denken welk initiatief zij zelf al hebben geprobeerd om het probleem op te lossen.

 

Uiteraard zijn er nog vele vragen om te stellen en is er niet één magische vraag waarbij je altijd alles oplost. Nee het gaat juist vooral om in een staat van “zijn” te komen waarbij je de oplossing bij het team laat. Door goede open vragen aan ze te stellen daag je je ze uit om na te denken en hun gedachten te ordenen en te uiten, zodat hier als team verder op gebouwd kan worden. Zo ontstaat er een goede flow in het Agile werken. De manier waarop je de vragen stelt en wanneer je welke vraag inzet is uiteraard bepalend voor het proces. Dus zoek vooral ook je eigen vragen en “tone of voice” die bij je past als Scrum Master.

In mijn volgende blog zal ik verder ingaan op tips voor het stellen van goede vragen en natuurlijk op het luisteren, want zonder luisteren heeft goede vragen stellen geen nut.

Om af te sluiten nog één vraag: “Wat is jouw favoriete open vraag om te stellen aan jouw team?”

2 antwoorden
 1. Johan van Bavel
  Johan van Bavel zegt:

  Mijn persoonlijke top 5 van “krachtige” vragen.
  1. Wat wil je?
  2. Wat heeft er gewerkt tot nu toe?
  3. Wat is het resultaat van wat je wil?
  4. Wanneer ga je dat doen?
  5. Wat ervaar je als je dat gedaan hebt?

 2. Wessel
  Wessel zegt:

  Mooie toevoegingen, Johan. Ik vind de vraag “wat heeft er gewerkt tot nu toe” ook een erg sterke, aangezien deze een beroep dat op de skill van het reflecteren van het team(lid). Voor mij werkt de vraag “What is the elephant in the room” ook vaak goed indien er een veilige situatie is.

Reacties zijn gesloten.