Pas jij de vijf Scrum Values toe in je team?

Het Scrum Framework begrijpen is niet heel erg complex. De Scrum guide bestaat uit 19 pagina’s waarna je een goed beeld hebt van hoe Scrum zou moeten werken. Waarom is het dan toch zo lastig om Scrum op een goede manier toe te passen?

Ik denk dat dit veel te maken heeft met de Scrum values, die ongeveer 2 jaar geleden ook in de Scrum guide toegevoegd zijn. Het gaat om een vijftal waardes waarvan wij als Agile coaches denken dat je deze moet toepassen met je team. Of zoals een van de bedenkers van de Scrum methodiek zegt:

“We see places where it doesn’t work well, we find these values missing, or the values not really being followed completely. If you want the benefits, you adhere to the values. You embrace the values.”

-Ken Schwaber

Maar over welke waardes hebben we het nu eigenlijk?

Courage(Moed)
Om de juiste keuzes te maken en moeilijke problemen op te lossen. Moed staat aan de basis van de andere waarden en zonder is het erg moeilijk om de andere waarden echt te doorleven.

Focus
Focus op deze sprint en het sprint doel.

Commitment(inzet)
Echt in je scrumteam staan en je persoonlijk inzetten voor het behalen van de teamdoelen en sprintdoelen die je als team hebt gesteld.

Respect
Het respecteren van elkaar en hoe verschillend jullie mogelijk zijn. Zowel in je team als de personen met wie je interacteert buiten je team.

Openness(openheid)
Het Scrumteam en de belanghebbende(stakeholders) zijn open naar elkaar over het werk en de uitdagingen die daarbij komen kijken.

Ik wil jullie graag uitdagen om bij jullie volgende retrospective eens met je team te kijken naar deze waarden en in te schatten hoe ver jullie zijn met het toepassen van deze waardes binnen het team. Hoe ver zitten jullie al op deze ladder in het gebruik van de waarden? Durven jullie open te zijn naar elkaar? En wanneer iemand open is, word dat dan ook gerespecteerd?

Met vriendelijke groet en tot de volgende,

Lars Liebrand