,

Playing games seriously!

Leren moet leuk zijn! Wanneer we mensen echt willen motiveren om zichzelf te blijven ontwikkelen en aan de slag te gaan met continue verbetering. Jezelf naar het volgende level brengen, of naar een hoger niveau tillen is inspirerend. We zijn tot de conclusie gekomen dat spellen eigenlijk heel goed zijn in het aanleren van bepaalde vaardigheden. Zo zien we de afgelopen jaren dus ook een verandering in hoe we naar spellen kijken. Ja, spellen zijn entertainment. Voor veel mensen is het een manier van ontspannen. Daarnaast zien we echter ook dat er steeds vaker spellen worden ontwikkeld waarbij het eerste doel is om vaardigheden en kennis aan te leren. Waar het entertainen dus meer de vorm dan het doel is van de spellen. We noemen deze soort spellen: Serious Games!

Met Scrumit gebruiken wij de afgelopen 5 jaar al meerdere Serious Games om in onze trainingen teams te activeren en Agile werken te laten ervaren. Het is dus een gegeven dat Serious Games zichzelf niet beperken tot het digitale domein, maar ook op andere manieren vorm kunnen krijgen. Denk hierbij ook aan de beroemde Marshmellow of ballpoint games die al jaren meegaan in de Agile community.

Om onduidelijkheid te voorkomen wil ik nog kort aangeven dat Serious Games en Gamification niet hetzelfde zijn. Bij een Serious Game hebben we het over een compleet spel dat erom draait bepaalde vaardigheden/kennis aan te leren. Gamification is wanneer we spel elementen toevoegen aan de werkelijkheid. Hierdoor bepaalde taken meer als een spel aan laten voelen.

Waarom denk ik dat Serious Games zo goed werken en aansluiten bij de manier waarop mensen leren?

Doelgericht:

Om een beweging te krijgen moet er eerst een doel zijn. Vaak zie je dat spellen een heel helder doel hebben; Scoor zo veel mogelijk punten, red de prins/prinses, versla de slechterik. Een helder doel is bijna altijd aanwezig, zo ook wanneer we iets willen leren. Bij een spel weten we dat het doel is om het spel uit te spelen, echter hebben we op dit moment focus op het huidige level, puzzel of welke vorm het spel ook aanneemt. Dit doelgerichte is enorm waardevol element wat zowel spellen als Serious games met elkaar delen.

Incrementeel:

Door stapsgewijs nieuwe onderdelen toe te voegen weten spellen vaak langere tijd te boeien maar ook een goed fundament van benodigde basis kennis en vaardigheden te leggen om vanuit daar deze uit te breiden. Ieder level word iets complexer, maar door deze natuurlijke opbouw, voelt het niet alsof het zo moeilijk is dat we er beter mee kunnen stoppen. Het daagt uit om te verbeteren. We weten dat we nu mogelijk de baas nog niet kunnen verslaan, maar als we de volgende levels doorkomen zullen we ook die uitdaging aankunnen als de tijd daar is.

Realistisch:

Bij een goede Serious game is de conclusie te plaatsen in de realiteit, de vaardigheden of kennis zijn toepasbaar op de eigen situatie of door de uitdaging ervaren te hebben voelen we ons meer in staat om bepaalde moeilijke situaties uit ons eigen leven het hoofd te bieden. Hier zien we dan ook het grootste verschil tussen een spel en een Serious game. Dit is een vereiste voor een Serious game en bij een normaal spel veel minder van belang.

 

Het is dus ook niet gek dat de afgelopen jaren Serious games steeds meer aandacht krijgen vanuit allerlei verschillende sectoren. We zien dat dit goed aansluit bij sectoren als onderwijs en zorg. Hier houdt het echt niet op want zeker met door de opkomst van virtual reality lijkt de toepasbaasheid van deze Serious games straks alleen maar begrenst te worden door onze eigen creativiteit. Of mogelijk dat we onszelf zo serieus nemen dat we per definitie denken dat een spel spelen een tijdsverspilling is.

Spellen zijn dus niet alleen voor kinderen! Ook voor volwassenen is het een goede manier om te activeren; de handen uit de mouwen te steken en er voor te gaan. Nieuwe vaardigheden aan te leren, kennis op te doen en jezelf verder te ontwikkelen. Je highscore verbeteren of toch dat volgende level weten te halen. Dat zijn dingen waardoor mensen zowel bezig zijn met hun ontwikkeling als dat we beseffen dat we onze successen moeten vieren en ook heel expliciet zien dat we alle 3 de sterren verdienen wanneer we iets goed doen.

Ik ben in ieder geval nog lang niet uitgespeeld en ik hoop het hier de komende jaren nog vaker met jullie over te hebben!

Work hard, Play hard!