,

De drie kernwaarden van een succesvol scrumteam

Voordat we de diepte induiken, laten we eerst even het begrip Scrummen samen tackelen. Scrummen dat doe ik al mijn hele leven…Want de term Scrum is ontleent aan de rugbysport, mijn sport de afgelopen 22 jaar. De Scrum is een spelhervatting na een kleine overtreding van de spelregels. Hierbij proberen 8 spelers per team de bal te veroveren. Een team van specialisten ieder op hun eigen positie, maar die alleen door samenwerking een stap verder kunnen komen. Als dit team van 8 personen nauw samenwerkt dan komen ze in elke gezamenlijke “sprint” steeds dichter bij een scoringskans en dan scoren ze als een TEAM. Als je de analogie van rugby en Agile Scrum verder doortrekt dan kom je op drie kernpunten waar elk team stappen in zal moeten maken om zichzelf verder te ontwikkelen…

Deze kernpunten vormen de basis voor een succesvol scrumteam:

1. Veiligheid: Zorg dat je fysiek een goede lichaamspositie hebt zodat je ook als er druk op je komt te staan als persoon , het team niet breekt. Een mooie analogie is hier te maken naar sociale veiligheid en vertrouwen binnen teams. Als deze niet aanwezig is kan je nog zoveel over commitment praten, maar dan zal dit nooit komen.

2. (Ver)binding: Door elkaar stevig vast te pakken, iets steviger dan je normaal zou doen bij een willekeurig persoon, zorg je dat je een geheel vormt qua kracht en richting. Dit is niet iets dat de eerste keer natuurlijk voelt, maar het wordt steeds gewoner en op een gegeven moment kan je niet meer zonder. Ook dit is mooi te vertalen naar Scrumteams, waarbij een transparantie op alle vlakken gevraagd wordt die je “normaliter” niet zomaar deelt met iedereen. Maar ook hierbij geldt, hoe vaker je ermee oefent hoe beter het wordt en hoe beter je gaat presteren als team en hoe meer plezier je ook hierin hebt als team.

3. Timing: Je kan veiligheid hebben opgebouwd en verbinding hebben, maar niet asynchroon duwen in de Scrum. Dan verliest zelfs de sterkste en meest ervaren Scrum van nieuwkomers die wel goed op elkaar ingespeeld zijn. Dit betekent dat je ingespeeld moet raken binnen je Scrumteam op elkaars tempo en versnelling, zodat je elkaar kan versterken in plaats van frustreren.

Een tijdje terug hebben wij bij een Event van ING mensen echt laten Scrummen als team, waarbij de drie bovenstaande kernwaarden de leidraad vormden. Met behulp van een newton meter konden we fysiek meten dat de kracht en effectiviteit per poging toenam. In een korte tijd werden zo grote stappen in de teamontwikkeling gezet.

Bij Scrumit laten we jullie een Agile mindset en het groeien als scrumteam ervaren. Door mensen op het rugbyveld te zetten en via rugby gamifications te laten beleven wat Veiligheid, Verbinding en Timing betekenen kan er zo ook in korte tijd een goede basis voor een team gelegd worden. Elk team groeit door samen te ervaren, dus stap het veld op voor de eerste wedstrijd en groei samen!

Scrumit brengt teams in beweging!